www.alvkarlebysfk.se

Totalt 69023

Lennart räddade Älvkarleby sportfiske

Lennart Hedman

Största merit inom fisket: Vände Älvkarleby Sportfiskes hotande förödelse till succé.
Yrke: Pensionerad elektriker och lärare mm.
Familj: Frånskild, två barn..
Intressen: Sportfiske och skytte.
Musiksmak: Allt utom hårdrock.
Ser på tv: Nyheter, sport, naturprogram och filmer.
Sämsta egenskap: För dominant ibland.
Bästa egenskap: Bra organisatör. Lennart räddade Älvkarleby Sportfiske ”Fast först hade jag blivit utskälld av Sportfiskarna”

historia 1Årligen kommer tusentals sportfiskare till Älvkarleby vid Dalälvens nedre del för att fiska lax och havsöring. Själv har Lennart Hedman tagit flera och större fiskar än de allra flesta kolegorna.

Fast här handlar det inte om Lennarts meriter som spinnflugfiskare utan om stundens allvar 1985 när Vattenfall skulle muddra i bästa fiskeområdet och lägga muddringsmassorna med brant släntlutning utmed bästa fiskesträckorna. Natursköna fina stränder skulle försvinna. Om ingen reagerat på Vattenfalls planer hade sportfisket varit slut i mitten på 1980-talet.

– Ja, om kraftbyggarnas grundförslag förverkligats hade det definitivt varit slutfiskat här. Det säger Lennart Hedman, som framlade ett alternativförslag som skulle ge Vattenfall den önskade extra fallhöjden men även säkra ett fortsatt bra sportfiske. Lennart lyckades också bli medlem i projektgruppen som hade till uppgift att planera hela rensningsprojektet. Totalt skulle c:a 110.000 m3 flyttas.

Utskälld av Sportfiskarna Lennart Hedman var ordförande för Älvkarleby Sportfiskeklubb. Nu hade han fått en gigantisk sak att ta sig an. Det gjorde han med kraft och med massor av tid. Han skissade på förslag, satt vid förhandlingsbordet och senare höll koll ute bland muddringsmaskinerna.

– Vattenfall hade helt rätt i att muddring måste göras, även att höger strand måste erosions- skyddas där varje vårflod tog med sig oroväckande mycket från den 20 m höga strandbrinken.

– Min tanke var att få Vattenfall att även tänka långsiktigt på turismen och fisket säger Lennart. Dåvarande ledningen för Sportfiskarna var dock inte nådig i sin kritik mot Lennart Hedman.

– Inte var jag väl så naiv att jag trodde att jag kunde rå på en sådan jätte som Vattenfall. Det var konfrontation Förbundet förordade i stället för sakliga diskussioner.

– Jag har aldrig blivit så offentligt utskälld som vid presentationen av klubbens förslag på den sportfiskekonferensen, minns Lennart.

Förlåtelse och upprättelse kom 1990 då klubben och Lennart fick dela på Upplandsstiftelsens Friluftspris på 10.000:- kr. efter förslag från Sportfiskarnas Upplandsdistrikt.

Muddermassor blev campingplats.

För fiskande besökare i Älvkarleby är förmodligen ön Notören välkänd som en av de bästa fiske- platserna. På Notören skulle träd fällas och 60.000 m3 massor läggas upp.

– Och det var något som inte fick ske.

– Då gällde det att komma med ett konkret förslag på var dessa massor istället skulle placeras. Lennarts snilleblixt var att placera muddringsmassorna på kommunens campingplats, Sandören, som varje vår måste utrymmas på grund av översvämningar. Lennart presenterade förslaget för komunledningen, som tyckte det var en bra idé.

Lennart lade fram förslaget på nästa möte med muddringsgruppen och Vattenfall tog fram nytt ritningsunderlag där Notören var fri från massuppläggning och även strandkonturen räddad. Så blev det och sedan 20 år finns facit på Lennarts bragd, nämligen ett flertal permanenta cam- pingstugor, husvagnsplatser och en servicebyggnad med kiosk och kafeteria.

- Vårt sportfiske räddades från undergång och Vattenfall fick den fallhöjdsvinst som var så ekonomiskt värdefull. Alla är nöjda, säger Lennart Hedman.

Då tog han till grovrösten.

Nåja, Lennart Hedman och Älvkarleby Sportfiske lurades trots allt på den extra godbiten i slutändan. Fast det var inte Vattenfall som sabbade ”grädden på moset”, utan det gjorde kommunala tänkare.

– Som ingående också i kommunens projektgrupp för Sandörens Camping, var jag med och utformade bland annat servicebyggnaden. Där ritade vi in ett fiskekontor, så att besökare på en och samma plats kunde ta en fika och handla, samtidigt som sportfiskare kunde möta kunnigt fiskefolk när det var dags att lösa fiskekort.

I tysthet sparade kommunen några slantar när servicebyggnaden skulle uppföras. Man slopade fiskekontoret och därmed kunnig information till sportfiskarna. I stället tänkte kommunfolket att vanlig kioskpersonal kunde sköta fiskekortförsäljningen och därmed drogs Älvkarleby Sport- fiske vid näsan på sluttampen. Fast då hade kommunen inte räknat med Lennart Hedman.

– Inför fullbordat faktum blev jag förbannad. Då tog jag till grovrösten. Lennart Hedman ansåg inte kioskpersonalen kunnig nog att sköta kortförsäljningen. Istället fick kortförsäljningen skötas som tidigare från det gamla fiskekontoret som ligger några hundra meter uppströms campingen.

Fast det viktigaste var ändå att Älvkarleby Sportfiske fick en framtid.

I dagsläget säljs det fiskekort på bland annat campingen efter att personalen utbildats.

Datum tävlingarna 2017

MajLaxen: Största lax i maj.
Laxtrofen: 17 Juni.
Öringstrofén: 21 Oktober.

Maj Laxen 2016

jannefernstrom1955 2
Janne Fernström
Holgers Nacke 31 Maj. Kl 22:00
Vikt 19,55 kg.

Laxtrofén 2017

oerjan erixon 112 kg 20170618 1977368449
Örjan Erixon
Total Vikt 22,20 kg.
2st Laxar 11,2 och 11,0 kg.

Öringstrofén 2017

Pedersen32
Marcus Pedersen
Öring. Vikt 3,20 kg. 65cm.

Besökare

Vi har 14 besökare och inga medlemmar online